Slaapangsten (deel 2)

In een eerder artikel (http://www.eerlijkoveropvoeden.nl/slaapangsten) schreef ik over twee vormen van angst die het slapen kunnen verstoren: scheidingsangst en angst voor liefdesverlies. Vandaag behandel ik twee andere angsten. Ook deze angsten kunnen er voor zorgen dat kinderen ’s nachts wakker liggen en veel piekeren.

Gewetensangst

Rond een jaar of acht kan angst voor liefdesverlies veranderen in gewetensangst. Ook kan gewetensangst naast angst voor liefdesverlies ontstaan. Kinderen vragen zich af of zij wel goed en leuk genoeg zijn. Zaken die binnen het gezin spelen, betrekken zij op zichzelf. Is het mijn schuld dat mama vaak misselijk is? Gaan papa en mama door mijn schuld scheiden? Moet papa altijd overwerken omdat hij mij niet wil zien? Kinderen kunnen hier nachtenlang over piekeren en zoeken bij zichzelf naar een oplossing:

ze willen zichzelf of hun gedrag veranderen om het probleem of de problemen op te lossen. Misschien moeten ze eens wat liever zijn voor mama of misschien moeten ze eens hogere cijfers halen. Kinderen kunnen zich ook afvragen of zij niet beter van het andere geslacht hadden kunnen zijn. Ondanks alle voornemens, realiseren kinderen zich dat zij onmogelijk aan deze opgave kunnen voldoen. Dit proces kan kinderen heel wat slaap kosten en kunnen leiden tot depressiviteit. Ook faalangst en een minderwaardigheidscomplex kunnen het gevolg zijn.

Gewetensangst kan een kind jarenlang achtervolgen, sommige volwassenen hebben er nog steeds last van. Deze volwassenen zijn bang te falen tegenover hun partner, kinderen, collega’s en familieleden. Ook zij realiseren zich dat zij nooit aan hun eigen ideaalbeeld zullen voldoen.

Veel kinderen zullen in een bepaalde periode last hebben van gewetensangst. Deze angst hoeft geen zorgwekkende vormen aan te nemen wanneer ouders hier adequaat mee omgaan. Laat als ouder je kind merken dat het goed genoeg is, zoals het is. Leg de nadruk op de kwaliteiten van je kind, benoem vooruitgang en wees bovenal trots op je kind!

Angst door magisch denken

Peuters verkennen de wereld en komen in hun ontdekkingsreis van alles tegen. Inzicht in techniek hebben zij niet. Alles wat beweegt of geluid maakt, lijkt dat uit zichzelf te doen. Psycholoog en pedagoog Timmers-Huigens (2004) vertelt in haar boek Opvoeden praktisch bekeken, dat kinderen zich met verschillende vragen bezig houden: “Rinkelt de telefoon omdat dat ding dat zelf wil? En de bel, of de fluitketel, waarom maken die geluid? Hoe drinkt het bad het water op en kan door dat gaatje ook jouw lijf verdwijnen? Als de wc jouw ontlasting opslokt, kan je dan ook zelf worden opgeslokt?” Deze vragen komen voort uit het magische denken van kinderen. Uit al deze vragen blijkt dat een kind zich voortdurend afvraagt hoe veilig zijn omgeving is. Een kind bekijkt alle mogelijke risico’s.

Langzaam krijgt een kind meer inzicht in dergelijke gebeurtenissen en neemt ook het magisch denken af.

Ouders kunnen kinderen in deze periode goed begeleiden. Creëer een veilige situatie voor je kind. Is je kind bang om door het afvoerputje te worden gespoeld? Laat je kind dan eerst uit bad stappen, voor je de stop eruit trekt. Kinderen die bang zijn voor het doorspoelen van de wc, kunnen bij jou zien dat er niets engs gaat gebeuren. Probeer kinderen de werking van apparatuur die vragen oproept, uit te leggen. Wanneer kinderen op deze manier worden gerustgesteld, zullen zij minder vaak wakker liggen door het magisch denken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>